De Chinese filosofie kent geen vier seizoenen, maar vijf: de nazomer wordt als apart seizoen gezien. De nazomer als periode in augustus / september, vlak voordat de koude inzet. Misschien herken je het zelf ook het verschil. De laatste weken in augustus kunnen nog steeds warm zijn, toch voelt het anders dan de zomerse dagen in juni en juli. Het licht wordt anders, de natuur krijgt andere kleuren en langzaam wordt het weer eerder donker. Misschien merk je het ook in je eigen energie: in de volle zomer ga je erop uit, ben je naar buiten gericht, heb je veel energie en onderneem je veel activiteiten – het vuur van de zomer. Nu kan dat anders aanvoelen, heb je wellicht al iets meer de behoefte om passen op de plaats te maken.
Misschien merk je de verschuiving in de natuur en je energie op, en heb je wellicht al iets meer behoefte om passen op de plaats te maken.
Aarde-element in de nazomer
Het aarde-element is het element van de nazomer. Daarnaast hoort dit element ook bij de overgang tussen de seizoenen – een korte periode van 10 dagen tussen winter en lente, lente en zomer, enzovoorts. Aarde is daarmee gelinkt aan een overgang, een verschuiving. Iedere verschuiving gaat gepaard met een stukje onrust of chaos, en het aarde element kan daarbij evenwicht brengen. Zo is in de natuur het weer vaak onrustig bij de overgang van de seizoenen – of als je zelf veranderingen meemaakt (een andere baan, een nieuw huis of de overgang van de zomervakantie naar werk/school) voel je wellicht ook enige onrust bij jezelf. Aarde zorgt voor het versoepelen van die overgangen – voor een stukje balans.
Aarde en voeding
Het aarde element is onlosmakelijk verbonden met voeding. Na de rijping in de zomer is de nazomer de tijd van het oogsten. Moeder Aarde geeft alles wat er in de vruchtbare periode is gegroeid. De pruimen en vijgen kunnen worden geplukt, en ook de eerste pompoenen komen van het land. De zoete smaken uit de natuur horen bij de nazomer en stimuleren de aardende energie in jou. De aarde-energie is een voedende, verzorgende energie. Met eten bezig zijn kan ook al ontzettend aarden. In de nazomer krijg ik altijd zin om weer de keuken in te duiken en met de zoete smaken van moeder natuur aan de slag te gaan. De oranje-gekleurde pompoenen voor een geurige soep of zoete wortels voor een wortel-kaneelcake; aards en oh-zo-lekker!
Maag-milt energie
Ook in jouw lijf is de nazomer verbonden met voeding. Deze periode en het aarde-element zijn verbonden met de Maag- en Milt meridianen. Volgens de Chinese filosofie zijn deze organen verantwoordelijk voor het opnemen van de Chi, de levensenergie, uit de voeding en het doorgeven aan de andere elementen en organen. Aarde is daarmee verantwoordelijk voor 60% van je energie-inname, dus erg belangrijk om bij jezelf in de gaten te houden!
Transformatie & transportatie
In de Chinese zienswijze wordt gesproken over de transformatie van eten & drinken om de voedingsenergie vrij te maken. In de natuur is dit ook de kracht van de aarde: alles wat op de aarde terecht komt (zoals bloemen, bladeren, uitwerpselen, regen, enzovoorts) wordt door de aarde opgenomen en verwerkt tot een nieuwe vruchtbare voedingsbodem. Net als in de natuur is het aarde-element belast met het verzamelen, verwerken en het transporteren van voeding door je lichaam.
De kern van de aarde
De aarde gaat ook over samenbrengen en verdichten, het naar de kern toebrengen. Denk maar aan de zwaartekracht – uiteindelijk komt alles op de aarde terecht. De aarde is verbonden met de overgangen, en stabiliseert en harmoniseert daarbij. De maag-milt energie in balans gaat dan ook gepaard met geaard zijn, kalm zijn, met beide voeten op de grond – het staat voor verbinding, evenwicht en geborgenheid. Een disbalans in deze energie kan zich uiten in veel piekeren en tobben, niet kunnen aarden en nerveusheid. Fysiek kan dit te maken hebben met bijvoorbeeld een onrustige maag, misselijkheid, maagpijn, vermoeide ledematen of een slechte spijsvertering.
Stimuleren van de aarde-energie
Om de aarde-energie te stimuleren kun je in de eerste plaats dus aandacht besteden aan je voeding. Het is belangrijk om niet te koud en niet teveel rauw te eten – daarbij gaat er al veel energie verloren aan het opwarmen van de voeding naar de temperatuur van je lichaam. Het beste is om voeding op lichaamstemperatuur te eten, of in ieder geval op kamertemperatuur. Daarnaast is het ook belangrijk om geen suiker te eten en niet teveel zuivel. Milt zorgt voor de omzetting naar voedingsenergie, en een aantal voedingsmiddelen verzwakt de milt, zoals suiker en koemelkproducten. En besteed ook aandacht aan hoe je eet; hoe meer je kauwt en de tijd neemt, hoe meer voorwerk er alvast gedaan is voor de maag. En geniet van je eten!
Wat voedt jou?
Naast de voeding die je eet, is het ook belangrijk om te kijken naar je mentale voeding. Wat voedt jou echt, waar wordt jij blij van? Zorg dat je je geest de mentale voeding geeft waar het energie van krijgt. Welke onderwerpen verdiep jij je graag in? Wat trekt iedere keer weer je aandacht? Het lezen van een mooi boek, heerlijk filosoferen over een bepaald onderwerp, of een goed gesprek hierover. Voel hierbij goed en maak bewuste keuzes: soms is het verleidelijk om nog even op je telefoon te scrollen op de bank – voel goed wat dit werkelijk met je doet en misschien kies je bewust voor iets anders. Voelen en voeden – van binnenuit!
Zorgen voor de aarde
En dan heel letterlijk. Met je handen in de aarde. Je planten verzorgen in je huis of in je tuin. Snoeien, de vruchten plukken en bezig zijn met je moestuin op je balkon. Misschien het afval op straat opruimen tijdens je wandeling in het park. Met een mooie glimlach voor alles wat moeder aarde te geven heeft. Lekker na-zomeren, met beide voetjes op de grond.