Sweet for my sweet!

Sweet for my sweet!

Ohlala, de nazomer is aangebroken en dat betekent dat de aarde ons trakteert op allerlei lekkernijen. De nazomer hoort bij het element aarde en de smaak zoet: pompoenen, worteltjes, dadels, vijgen, zoete aardappel, walnoten en nog veel meer. Dit is de tijd van het jaar dat gaat over evenwicht, terug naar het midden. Na alle actie van de zomer, de dynamiek, het vuur, wordt het nu langzaam tijd om een stukje terug te trekken en de balans op te maken.

De nazomer hoort bij de smaak zoet. De zoete smaken uit de natuur helpen om te aarden en om balans te vinden.

Zoete smaken tijdens de nazomer

Misschien voel je zelf ook de overgang. De zomervakantie is voorbij, het licht verandert, de dagen worden korter. Deze periode na de zomer en voordat de herfst inzet gaat over aarden. Beide voetjes op de grond voelen. En natuurlijk kan voeding daarbij helpen! Ik wordt altijd ontzettend blij als de eerste pompoenen weer van het veld komen. Op de eerste plaats maakt het me dankbaar voor de vruchtbaarheid en voor alles wat de aarde geeft. Op de tweede plaats gaat het meteen kriebelen om in de keuken te gaan staan en met de natuurlijk zoete smaken aan de slag te gaan. Onbewust ging ik de laatste dagen al lekkers creëren met dadels, rode kool en vijgen – het lichaam wist al wat het nodig had.

Stimuleer je aarde-energie

Wil jij ook je aarde-energie een handje helpen? Gebruik dan de zoete smaken uit de natuur, zoals pompoen, wortels, zoete aardappel, sperziebonen, aubergine, venkel en ook abrikoos, dadels, rozijnen, vijgen, peer, banaan. Ook kruiden zoals kaneel en vanille en noten zoals walnoot, amandel en pistache passen er goed bij. Gebruik honing, rijststroop, rietsuiker of agavesiroop in plaats van suiker.

Lees hierover ook meer in mijn blog ‘Nazomeren: wat voedt jou?’.

Voeding en kinderen

Vooral voor kinderen zijn Aardevoedingsmiddelen erg belangrijk. Kinderen hebben de zoete smaak nodig; deze zorgt voor ontwikkeling en voeding van het lichaam en daarnaast ook voor ontspanning. Wanneer kinderen te weinig zoete, aardende voedingsmiddelen binnen krijgen, kan dat zich uiten in onrustig gedrag. Daarnaast zullen ze ook veel vragen naar zoet en snoep! Om dit te voorkomen zijn de zoete smaken uit de natuur, in al hun diversiteit, essentieel. En vaak zijn kinderen er ook dol op!

Graag deel ik met jullie mijn favoriete (glutenvrije) recept voor bananenbrood, gebaseerd op het recept uit De Yoga Keuken van Kimberly Parsons. Lekker bij een heerlijke kop kruidenthee of als tussendoortje voor de kinderen mee naar school.

Voor het bananenbrood

  • 450g geprakte, overrijpe bananen
  • 5 eieren
  • 70g rauwe honing
  • 90ml extra-vergine olijfolie
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • 2 eetlepels citroensap
  • 300g amandelmeel (hier kun je ook mee variëren, bijvoorbeeld 150g boekweitmeel en 150g amandelmeel)
  • 30g chia-zaad
  • 1 (net) rijpe banaan, geschild

Voor de (kokos)yoghurt – optioneel

  • Bakje (kokos)yoghurt
  • Scheutje honing
  • Gemalen kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Meng de geprakte bananen, eieren, honing, olijfolie, vanille, kaneel, het bakpoeder en citroensap in een grote kom (het citroensap activeert het bakpoeder). Voeg vervolgens het amandelmeel en het chia-zaad toe en roer alles goed door.

Verdeel het deeg over de bakvorm. Als decoratie: snijd de extra banaan doormidden en leg beide helften, met de snijkant naar boven, op het deeg. Zet de bakvorm midden in de oven en bak het brood 1 uur. Het is een vrij kleverig brood – als het midden van het brood stevig aanvoelt, kun je het uit de oven halen en laten afkoelen.

Meng de yoghurt met honing en kaneel naar smaak en serveer het bananenbrood met een flinke klodder van deze yoghurt. Eet smakelijk!

Login

Lost your password?