De herfst geeft in overvloed, in vele geuren en kleuren, en daar ben ik altijd dol op! Pompoenen, appels, peertjes, paddenstoelen, pastinaak – allemaal smaken die de herfst naar binnen brengen. Met deze mooie ingrediënten bezig zijn helpt me altijd om te aarden en de herfst te omarmen. Appeltaart bakken op een stormachtige zondagmiddag of buiten pompoensoep eten in het heerlijke najaarszonnetje. Ook zijn stoofpeertjes favoriet bij ons; de kinderen gaan er eind september altijd al naar vragen.
Zonder suiker of wijn
Vaak worden stoofpeertjes gemaakt met veel suiker & kleurstof (zoals ‘perenrood’) of met rode wijn. Om de peertjes zo puur mogelijk te houden, kun je ook de lekkerste peertjes maken zonder deze producten! Ik gebruik het liefst biologische bosbessensap en veel geurige kruiden, die het hele huis doen ruiken naar comfort en gezelligheid. De kinderen ruiken het al als ze uit school komen gefietst: stoofperen!
Het hele huis ruikt naar comfort en gezelligheid
De kracht van kruiden
Ik geloof ook in de kracht van de kruiden uit de natuur – wij zijn tenslotte ook natuur. De kruiden en specerijen die ik hier gebruik stimuleren volgens de Chinese 5-elementen theorie het Metaal-element van de herfst, zoals nootmuskaat, steranijs, kardemom en laurier. Heerlijke smaken die ook nog de energie van de herfst laten stromen in jou! De peertjes zijn heerlijk op de havermout of in je yoghurt, of gewoon zo als tussendoortje op je dag.
Kruidige stoofpeertjes
Hierbij ons favoriete recept, zonder suiker of wijn, en met heel veel liefdevolle smaak! Ik gebruik pure bosbessen-sap, zonder toegevoegde suikers. Dit geeft een heerlijke smaak en ook een mooie rode kleur aan de peertjes. Je kunt zoveel gebruiken als je lekker vindt: ik heb een flesje van 330ml Rabenhorst Wild Blueberry sap en doe hier 3 keer dit recept van.
Ingrediënten:
- 1,5 kg stoofperen
- 6 kruidnagels
- 1-2 (hele) steranijs
- 2 blaadjes laurier
- 3 kardemom peulen
- 2 stokjes kaneel
- Eventueel 3-4 gedroogde jeneverbessen
- Pure bosbessen-sap
- Water
Bereidingswijze:
Schil de peertjes, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Doe alle peertjes in een grote pan en voeg de kruiden & specerijen toe (overal een beetje tussen verstoppen). Giet de bessen-sap eroverheen en voeg water toe totdat alles bijna onder water staat. Breng aan de kook en laat (afhankelijke van het type peer) 30-60 minuten zachtjes doorkoken. Je kunt af en toe even met een vork prikken in de peertjes om te voelen of ze al zacht genoeg zijn. Laat ze afkoelen of eet ze lekker warm! Je kunt ze het best bewaren in de koelkast.
Geniet ervan!