Hippocrates, de Griekse grondlegger van de Westerse geneeskunde, beschouwde voeding als een belangrijk instrument van de arts. In de oorspronkelijke Griekse eed die artsen in die tijd aflegden staat letterlijk vertaald: ‘Ik zal leef- en diëetmaatregelen inzetten ten bate van zieken, naar beste weten en oordeel’. De uitspraak die ook vaak aan Hippocrates wordt toegeschreven beschrijft ook het belang van voeding: “Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel”.
“Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel”
60% van je energie komt uit voeding
Ook in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) speelt voeding een cruciale rol in de gezondheid van de mens. Sterker nog, volgens de Chinese filosofie komt 60% van je energie uit wat je eet en drinkt! Jouw energie, je emoties, je organen en het goed functioneren daarvan zijn afhankelijk van die energie. Een goede gezondheid en energie begint daarom ook bij goede voeding.
Chi en voeding
In het westen kijken we vaak naar de calorische waarde van voeding, maar de TCG kijkt naar de energetische waarde, de hoeveelheid Chi die de voeding oplevert. De organen Maag en Milt zetten die voeding om en transporteren de levensenergie naar de juiste plekken in het lichaam. Daarbij wordt zoveel mogelijk uitgegaan van voeding uit de natuur, onbewerkt en vers bereid – om de levensenergie van de voeding vitaal te houden en door te geven.
Voeding volgens de 5 elementen
Zo wordt ieder van de 5 elementen vanuit de Chinese filosofie gevoed en in balans gebracht door een ander soort voeding. Als je Metaal-energie uit balans is, gerelateerd aan je Dikke Darm- en Long-meridianen, dan is scherpe voeding aangeraden om die energie weer te laten stromen. Voor het Aarde-element zijn juist de zoete smaken uit de aarde helend, terwijl de Vuur-energie aangewakkerd en in balans gebracht wordt door de bittere smaken uit de natuur. Zo kun je voeding bewust inzetten om jouw energie te stimuleren en te laten stromen, en eventuele blokkades op te heffen.
Intuïtief eten
En dit werkt ook andersom. Als je intuïtief eet en voelt waar je op dat moment behoefte aan hebt, kan dat een signaal zijn dat dat element in jou wat extra aandacht of energie kan gebruiken. Zo eet ik de afgelopen weken steeds weer witlof-salade als lunch en merk ik dat ik continue zin heb in zelfgemaakte basilicum-pesto – te pas en te onpas belandt deze pesto op mijn pasta, pizza of salade. Blijkbaar geeft mijn systeem vanaf begin mei al aan: tijd voor het stimuleren van het vuur-element, de zomer komt eraan!
Alles is verbonden
Zo is voeding verbonden met jouw energie, en je energie verbonden met je lichaam, emoties en gedachten. Als je daar bewust naar kijkt en mee omgaat, kun je voeding dus als jouw medicijn inzetten. Welke emotie speelt er? In welk seizoen heb jij weinig energie? Heb je ergens veel trek in of juist niet? Waar heb je fysieke klachten? Allemaal een mooi startpunt om naar je voedingspatroon te kijken en de keuzes te maken die jou op dat moment voeden. En natuurlijk blijven voelen – intuïtief weet het lichaam al wat het nodig heeft.
- Hout-element | zure smaken | Galblaas & Lever | lente | woede & frustratie
- Vuur-element | bittere smaken | Hart & Dunne darm | zomer | (gebrek aan of overmatige) vreugde
- Aarde-element | zoete smaken | Maag & Milt | nazomer | piekeren
- Metaal-element | scherpe smaken | Long & Dikke darm | herfst | verdriet
- Water-element | zoute smaken | Blaas & Nier | winter | angst
En last but not least, eet met aandacht – aandacht is ook energie. Eet smakelijk!