De herfst is inmiddels in volle gang. De dagen zijn duidelijk korter, het wordt kouder en wind & regen maken deel uit van de week. De natuur maakt zich klaar om zich terug te trekken en naar binnen te keren voor de winter. Alles wat zo zorgvuldig is opgebouwd in de lente en de zomer, is de natuur nu weer aan het loslaten. De bladeren verkleuren en dwarrelen naar de grond, de eikels en kastanjes vallen van de bomen; en alles dient weer als voeding voor de bodem. 🍂
Alles wat zo zorgvuldig is opgebouwd in de lente en de zomer, is de natuur nu weer aan het loslaten
Loslaten tijdens de herfst
Wellicht merk je in jezelf ook de behoefte om je meer terug te trekken. Niet meer veel op pad en een volle agenda, maar juist ruimte creëren voor jezelf en de rust opzoeken. De natuur is alles aan het loslaten wat niet essentieel is; alleen datgene blijft over dat nodig is. Wat kun jij loslaten deze herfst? De balans opmaken en vertragen.
Pikante smaken – laat het stromen
Wist je dat pikante smaken uit de natuur helpen om de energie van de herfst te stimuleren en los te laten? Denk er maar aan wat er gebeurt als je heel pittig eet: je ogen gaan tranen en je neus gaat lopen – je lichaam gaat loslaten. Deze pittige smaken stimuleren de Long- en Dikke darm-meridianen in jou, die horen bij de herfst. Denk aan chili, gember, knoflook, kerrie, peper, koriander en (lente)ui; maar ook schimmelkaas, anijszaad, komijn, kardemom, mosterd, kruidnagel, laurierblad, nootmuskaat en tuinkers. Niet voor niets dat grootmoeder’s stoofpotje veel van deze kruiden bevat!
Dus omarm de herfst en drink een verse kop gemberthee, voeg wat kardemom toe aan je havermout, maak een heerlijke curry als avondeten, of trakteer jezelf op die Spicy Pumpkin Latte.
Favoriete soep!
De Long- en Dikke Darm-energie houdt ook niet van koud en rauw voedsel, dat kost het lichaam veel energie om op te warmen. Start daarom je dag met een warme kop havermout en lunch met een fijne soep. Pompoenen lenen zich daar graag voor! Mijn favoriete soep voor deze tijd van het jaar is een pittige Zoete Aardappelsoep met Kerrie, een heerlijk verwarmende, voedende soep. De basis van het recept komt uit het kookboek Veg! van Hug Fearnley en Whittingstall.
Voor de Zoete Aardappelsoep met Kerrie
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 4-5cm gember, geschild en geraspt
- 1-2 rode chilipepers, van zaden ontdaan en fijngesneden
- 1 eetlepel garam masala
- 2 theelepels kerriepoeder
- 3 zoete aardappels (ongeveer 700g), geschild en in blokjes
- 1 liter groentebouillon
- 200ml kokosmelk uit blik
- handje koriander, grof gesneden
- sap van 1-2 limoenen
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor eroverheen – optioneel
- een paar eetlepels volle yoghurt
- handje koriander, grof gescheurd
Bereiding
Verhit de olie in een pan op een middelhoog vuur. Voeg de uien toe en fruit deze 10 minuten tot ze zacht en glazig zijn. Doe de knoflook, gember, chilipepers, garam masala en het kerriepoeder erbij en roer dit een minuutje door.
Voeg de zoete aardappels toe en roer tot ze helemaal bedekt zijn met de specerijen. Strooi er wat zout en peper overheen en schenk de bouillon erbij. Zet het vuur hoger en breng de soep aan de kook. Laat zacht sudderen tot de zoete aardappels helemaal gaar zijn – ongeveer 15 minuten.
Haal de soep van het vuur, laat wat afkoelen en pureer deze met een staafmixer of blender tot de soep helemaal glad is. Doe de soep terug in de pan, roer de kokosmelk erdoor en warm zachtjes weer op.
Haal de pan van het vuur en voeg de koriander en het limoensap toe. Proef en kijk of er extra zout of peper nodig is. Dien de soep op met een flinke schep yoghurt (indien gewenst) en strooi er korianderblaadjes over. Maak af met wat zwarte peper.
Spice up, my dear! Eet smakelijk.