Het is weer zover, het lijf vraagt er weer om. Vorige week al de bieten-sapjes en kamille-thee, en dan nu de witlof-salade. Geen ontkomen aan – het lichaam wil die smaken die het vuur-element van de zomer voeden.
Vijf elementen voeding
Ieder seizoen gaat gepaard met één van de 5 elementen volgens de Chinese 5-elementen theorie. De zomer staat voor de dynamiek, vitaliteit en veerkracht van het vuur. En bij ieder element horen bepaalde smaken die dat element voeden en in balans brengen. Bij het vuur-element, dat nu echt opkomend is, horen de bittere smaken, zoals rucola, witlof, grapefruit, andijvie, groene thee en citroenschil. Ook vlierbes, kamille, verse basilicum, rode biet en cacao horen bij dit seizoen. Soms krijg ik dan ontzettend zin in iets – en vandaag bedacht ik me tijdens het eten van mijn witlof-salade: ‘aha, deze smaken horen bij het verwelkomen van de zomer’.
De zomer staat voor de dynamiek, vitaliteit en veerkracht van het vuur
Voeding maakt een groot deel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunde en speelt daarin een belangrijke rol in gezondheid en welzijn. Er zijn inspirerende boeken over geschreven, zoals “Voeding volgens de Vijf Elementen” van Barbara Temelie en “Ontbijt je fit” van Jutta Koehler. Natuurlijk kun je hier zelf ook mee spelen door met de bittere smaken aan de slag te gaan, zoals een risotto met pesto en rucola of een salade van rode biet of witlof. Mijn persoonlijke favoriet is de smeuïge Zwarte Bonen Brownie, vol met cacao en heerlijk van smaak. Al moet ik toegeven; die is eigenlijk gewoon jaarrond een goed idee :)
Zwarte Bonen Brownie
Hierbij het (glutenvrije) recept, gebaseerd op het recept van Feel Good By Food:
- 1 blik zwarte bonen van 400 gram, uitgelekt
- 6 grote zachte dadels (laat ze een kwartier weken in warm water om ze nog iets zachter te maken) – kijk goed welke dadels je gebruikt, want als ze te hard zijn krijgt je keukenmachine ze niet fijn en smeuïg
- 2 eieren
- 4 eetlepels (rauwe) cacaopoeder
- 3 eetlepels gesmolten kokosolie
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels wijnsteen-bakpoeder
- 1 theelepel vanilla extract
- Snuf zout
- 2 eetlepels cacaonibs
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 175 graden. Week de dadels in warm water. Spoel de zwarte bonen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Meng met een keukenmachine (of blender) de zwarte bonen samen met alle andere ingredienten (behalve de cacaonibs) tot een egale massa. Roer daarna de cacaonibs door het beslag.
Schep het brownie-beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal of kleine brownie-vorm en bak de brownie 25-30 minuten in de oven. Laat de brownie goed afkoelen en snijd in stukken. Wij vinden hem eigenlijk altijd het lekkerst als hij uit de koelkast komt – heerlijk smeuïg. Eet smakelijk!